Marcus Geiger

en - it - fr

Marcus Geiger

Marcus Geiger, Sozial, Radikal, Minimal, Kapital, 2007-2010

Marcus Geiger, Sozial, Radikal, Minimal, Kapital, 2007-2010

Born 1957, Muri, Switzerland
Lives and works in Vienna, Austria

In his work, Marcus Geiger often uses domestic materials and painstaking processes that provoke ironic ruptures between the conceptual precision with which they are treated and the stereotypical image of a comfortable interior that they convey. He explores and demystifies the meaning of the artwork as a concept, disrupting the ways in which the art market attributes value. Geiger is also interested in the “confrontation between space and art,” in which space is considered broadly to include its social, cultural, and political ramifications. In 1998, for example, he repainted the Vienna Secession red, thus transforming an architectural monument into a pictorial medium. The artist deployed the same concepts in his project for Erste Campus, the future home of the Erste Bank in Vienna.
In the context of Raumwahrnehmung (Perception of Space), a call for art projects to accompany the conversion of an abandoned brewery in Vienna into a housing complex, Geiger submitted Sozial Radikal Minimal Kapital, a minimalist proposal with decisive material and symbolic import. In the context of a social housing complex, which tends, for rational and economic reasons, to limit the living space of its inhabitants to a minimal floor area, the artist revealed the processes at work by introducing a conspicuous rupture within the project’s main layout. He removed one of the 123 planned apartments, thus leaving a gaping hole in both sides of the building, left in unfinished state and abandoned to birds and weeds. The proposal also carried concrete and financial consequences, rendering commercially unviable one of the housing development’s 123 units. Geiger thus responded in a critical way to the project brief, which raises questions concerning the current integration of art and architecture in the context of social housing and its economic conditions: “What can art provide for social housing?” How “to give access to light, air and sun?”
For the work Untitled, presented for the first time at the Haus der Kulturen der Welt in Berlin, Marcus Geiger covered the floors of the exhibition space with material used to protect building sites, blurring the distinction between areas of the building devoted to different activities such as corridors, the project room, restaurant, entrance hall, and bookshop. His project thus confronted the desire for clarity, openness, and transparency in the modernist project. During the exhibition, this was made all the more apparent as the surfaces became dirty and worn. The project thus reflected on the sanitizing dictates of museum conservation, which, as such, isolate the work from its host environment. Paradoxically, his intervention criticized the ideology of conservation at the same time as it prevented the project from leaving its trace or interfering with the building itself.

Nato a Muri, Svizzera, nel 1957
Vive e lavora a Vienna, Austria

Le opere di Marcus Geiger utilizzano spesso materiali comuni e processi laboriosi, provocando delle rotture ironiche tra la precisione concettuale del loro trattamento e l’immagine stereotipata di un arredamento confortevole che veicolano. L’artista esplora e demistifica i significati del concetto di opera d’arte, scompigliando i meccanismi di attribuzione di valore del mercato. Geiger s’interessa al “confronto dello spazio con l’arte”, estendendo la nozione di spazio alle sue implicazioni sociali, culturali e politiche. È il caso, per esempio, di quando nel 1998 ridipinge di rosso il palazzo della Secessione di Vienna, che da monumento diventa supporto pittorico. Gli stessi principi torneranno nel suo progetto per Erste Campus, futura sede di una banca eponima a Vienna.
In occasione di Percezione dello spazio, una “call for proposal” per la trasformazione di un vecchio ristorante di Vienna in immobile destinato a uso residenziale, Geiger ha presentato Sozial Radikal Minimal Kapital (Sociale, radicale, minimale, capitale), una proposta minimalista, con una forte portata materiale e simbolica. In un contesto di edilizia popolare, istituzione economica razionale che cerca di concentrare gli abitanti nella minor superficie possibile, l’artista rivela i processi all’opera con un gesto che introduce una vistosa spaccatura nell’organizzazione dello schema guida. Geiger lascia allo stato grezzo uno dei centoventitre appartamenti previsti, creando così una grande lacuna su entrambi i lati dell’edificio, e in preda agli uccelli e alle piante selvatiche. Questo atto contiene anche una denuncia economica concreta: uno dei centoventitre elementi che rappresentano un utile finanziario nel progetto immobiliare è divenuto improduttivo. Geiger risponde così in maniera critica alla call for proposal, che si proponeva di indagare “nuove modalità di unire l’arte e l’architettura nei termini economici dell’edilizia popolare”, “che cosa possa fare l’arte per l’edilizia popolare”, e come “fare in modo che i residenti abbiano accesso a luce, aria e sole”.
Per l’opera Ohne Titel, inizialmente presentata alla Haus der Kulturen der Welt a Berlino, Marcus Geiger ricopre i pavimenti della sede della mostra con un materiale specifico per proteggere le aree di lavoro, rendendo uniformi i diversi spazi destinati ad attività differenti, come i luoghi di passaggio, la Project room, il ristorante, la reception e la libreria. Entra così in conflitto con la volontà di chiarezza, apertura e trasparenza del progetto modernista, tanto più che, per tutta la durata della mostra, la superficie si sporca e si deteriora. Il progetto è quindi una riflessione sulle sterili regolamentazioni della conservazione museale, che di fatto isolano l’opera dal suo luogo-ospite. Paradossalmente, l’intervento dell’artista critica l’ideologia della conservazione, preservando l’edificio da ogni traccia e interferenza con il progetto che accoglie.

Né à Muri, Suisse, en 1957
Vit et travaille à Vienne, Autriche

Les œuvres de Marcus Geiger utilisent souvent des matériaux domestiques et des processus laborieux, provoquant des ruptures ironiques entre la précision conceptuelle de leur traitement et l’image stéréotypée d’un intérieur confortable qu’elles véhiculent. Il explore et démystifie les significations du concept d’œuvre d’art, brouillant les mécanismes d’attribution de valeur du marché artistique. Geiger s’intéresse aussi à « la confrontation de l’espace avec l’art », la notion d’espace étant étendue à ses implications sociales, culturelles et politiques, par exemple lorsqu’en 1998 il repeint le bâtiment de la Sécession de Vienne en rouge, qui de monument devient alors support pictural. Ces principes seront reconduits dans son projet pour Erste Campus, le futur siège de banque éponyme à Vienne.
Dans le cadre de « Perception de l’espace », un appel à projets artistiques qui accompagnait la reconversion d’une ancienne brasserie à Vienne en immeuble d’habitation, Geiger a réalisé une proposition minimale avec une forte portée matérielle et symbolique. Dans un contexte de logement social, organisation économique rationnelle qui tend à concentrer les habitants sur un minimum de surface, l’artiste révèle les processus à l’œuvre avec un geste qui introduit une fissure flagrante dans l’ordonnancement du schéma directeur. Il retire un des 123 appartements prévus, laissant un trou béant des deux côtés de l’immeuble, à l’état de chantier et en proie aux oiseaux et plantes sauvages. Cet acte a aussi une portée financière concrète : un des 123 éléments de revenu de cette promotion immobilière est rendu inopérant. Geiger répond ainsi de manière critique à cet appel qui questionne les « nouvelles façons de combiner l’art et l’architecture dans les conditions économiques du logement social », « ce que peut l’art pour le logement social », comment « donner accès à la lumière, l’air et le soleil ».
Pour cette œuvre, initialement présentée au Haus der Kulturen der Welt à Berlin, Marcus Geiger recouvre les sols du lieu d’exposition avec une matière servant à protéger les zones en travaux, uniformisant les espaces spécialisés et dédiés aux différentes activités, telles que les passages, le Project room, le restaurant, le hall d’accueil et la librairie. Il entre ainsi en conflit avec la volonté de clarté, ouverture et transparence du projet moderniste, d’autant plus que, pendant la durée de l’exposition, la surface se salit et se délabre. Le projet est aussi une réflexion sur les réglementations stérilisantes de la conservation muséale, qui de fait isolent l’œuvre de son lieu-hôte. Paradoxalement, son intervention critique l’idéologie de la conservation, tout en préservant le bâtiment de toute trace et interférence avec le projet accueilli.

Image:
Marcus Geiger, Sozial, Radikal, Minimal, Kapital, 2007-2010, Soleil politique, Museion 2014. Photo: Luca Meneghel

Project: Soleil politique

close